Jom Baca

Isnin, 28 Februari 2011

Tips manfaatkan setiap saat..

Manfaatkan setiap saat yang kita lalui..
Tiap2 orang dah diberi 24 jam sehari..
tak kurang tak lebih..


gambar dari google..tq

Ape korang buat dengan masa tuh..
Cam bese la kan..

Tido,mandi,solat,kerja,bersukan,makan,tengok tv,,,dan sebagainya..

Yang kat atas tuh sela masanya panjang..
Contohnya tido lebih kurang 8 jam,mandi 10 menet,bersukan 2 jam..

Sela masa yang saat2 tuh..korang buat ape???..

Meh kita same2 manfaatkan saat2 tuh ..
Caranye ...berzikir le..
dalam hati je..
bukan orang tau pun..

Subhanallah,Alhamdulillah,Allahuakhbar..

Mudah kan???..

Jom sama2 manfaatkan masa kita..selagi masih ade mase nih..^__^  

Ahad, 27 Februari 2011

Satu catatan menarik..

"Sehingga kita diadili di akhirat kita tidak boleh dengan angkuhnya merasa kita tidak berdosa dan orang lain yang berdosa. Allah s.w.t. sahaja yang mengetahui segala dosa yang dilakukan oleh sesiapa,"



Aku suke ayat kat atas tuh..betul ayat tuh kan..
Ayat tuh dari sini ..
manusia tetap manusia..
kita sume adalah manusia..

Allah s.w.t sahaja yang layak mengadili kite sume..
Bila kite tengok orang berbuat suatu benda yang salah..elok aje kite doakan kebaikannya..

Jangan terus mengadili dan menghukum ..
Sebab yang layak menghukum ialah..
Allah s.w.t..

Sabtu, 26 Februari 2011

Aku jumpe 1 blog best..korang sume patut singgah!!!..


Alhamdulillah..

Hari ni mase tengah blog walking jpe 1 blog best..info2 dalamnya amat bermanfaat ..



Sesiapa yang mencari ubat untuk hati..leh la ke sini dan sini..

Kredit to tuan punye blog..

Tq for sharing the things..^__^

Tips jika aircond kereta rosak ketika hujan..

Tips jika aircond kereta rosak ketika hujan..mudah je!..

Aircond memang penting ketika hujan..sebab kalau xde aircond..maka berkabuslah cermin depan kereta korang..x nampak la jawabnya..
main redah je le..

Tips untuk mengelakkan cermin depan tuh berkabus ialah ..korang amik beberapa titik syampu..xkire jenama apa pon..korang sapu2 dekat cermin depan tuh..

gambar dari google..tq
Insyaallah..terang benderang cermin korang..line clear..
try la klu xcaye..^__^

Kerja..nak apa sebenarnya??..

Kerja..nak apa sebenarnya??..
Kenapa korang kerja??..

Nak duit ke,harta,perhatian,pangkat ke,..kalau aku 
memang la kerja sebab nak duit dan harta..klu x camne nak makan,bayor bil air api sume..tapi kerja nak kena ikhlas la baru berkat..


Aku xtau la korang camne..tapi aku penah jumpe orang yang kerja semata2 nak kan perhatian dan pangkat..kononnye die la paling pandai buat kerja,rajin dan sebagainye..

Sampai boleh plak marah kawan die dpn bos cakap xbuat kerja ..padahal die and kawan die tu same level je pon ..and kawan die tu rileks je pasai bahagian die dah settle.. 

Ade jugak rupenye orang cam ni eh..nak ape sebenarnya???..apa yang korang dapat klu sikap macam tu..pelik betui la..
nak apa sebenarnya???..

Jumaat, 25 Februari 2011

Pilihanraya Dun Kerdau..

Pilihanraya Dun Kerdau..
Ape2 pun keputusan Pilihanraya Dun Kerdau nih..
Sumenye atas hampa sebagai rakyat yang mengundi ..



Pilihlah yang sewajarnye..

Sume yang mengundi dah besaq sume dah..pikiq la guna otak..
Jangan gune kpala lutut..
Kelak..hampa jugak yang merana..

Selamat mengundi noo..^__^

Siapa Muammar Ghadaffi..


Satu gambar seribu makna...Muammar Ghadaffi..



































Khamis, 24 Februari 2011

Seseorang yang aku kagumi..

PROF MADYA DR HARLINA HALIZAH SIRAJ @ RAMLI



Tadi petang baca Berita Harian..terbaca pasal Dr Harlina nih..kalu nak tau die sape korang leh klik link BH ni..

Aku respect betui kat dia nih..dia ni boleh dijadikan contoh kepada kita sume..

Ni antara yang aku suke pasal Dr Harlina..

Katanya..

"Akhlak juga menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor yang angkuh. Malang bagi pelajar yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester."

Katanya lagi..

"Jika benar gaji saya boleh mencecah puluhan atau ratusan ribu sebulan jika membuka klinik sendiri atau berkhidmat di hospital swasta, saya redakan dan menganggap ia sedekah."

Baginya, kesetiaan menabur bakti di universiti itu sesuai hadis Nabi Muhammad SAW
 mengenai tiga amalan yang akan berlanjutan pahala 
apabila meninggal dunia iaitu sedekah jariah, ilmu 
yang bermanfaat kepada orang lain serta anak soleh yang berdoa untuknya.

Saje aku share untuk kita sume..^__^


Cara nak tau berat anda ideal ke x..mudah je..

Cara nak tau berat badan korang ideal ke x..terlebih berat ke..terkurang ke..mudah je..kite gunekan indeks BMI(body mass index)..

gambar dari google..tq

Ni rumusnye,,
            


Bile korang dah kire indeks kat BMI tuh..korang bandingkan dengan nilai kat baawah nih..

BMI < 20 = Kurus

20< BMI< 25 = Ideal

25 < BMI< 30 = Gemuk

BMI > 30 = Terlalu gemuk/Obesiti

Dah tau korang dalam kelompok mane..baru leh nak tambah berat or kurangkan berat..

Mai la same2 jage badan..^__^ 


Rabu, 23 Februari 2011

Tips mengelakkan bonjol di kepala jika terhantuk..

Tips mengelakkan bonjol nih mudah sekali..amat2 mudah..
Korang pasti pernah terhantuk kepala kat mana2 kan..

gambar dari google..tq
Kemudian pasti bengkak..or bonjol kepala korang..nak mengelakkan tuh senang je..

Lepas je terhantuk tuh..korang ketuk cikit kepala yang terhantuk tuh..slow2 je..ketuk dengan jari..2,3 kali..

Insyaallah..x berbonjol la kepala korang..

Selamat mencuba..^__^

Selasa, 22 Februari 2011

Jangan dedahkan keburukan orang lain..

Jangan dedahkan/cerita keburukan orang lain..

Kenapa x boleh??...kerana Allah x suke kite dedahkan keburukan orang lain..x kire la dekat mana pon..mase mane pon..jangan dedahkan keburukan orang lain..

gambar dari google..tq
Korang perasan x..dalam sehari bape kali kite dedahkan keburukan orang lain..mesti ade .. time makan ke,time kije,di rumah ke,...
same2 la kite cek diri masing2..klu xde ok la..tapi klu ade, STOP!!!..

Kalau cerita keburukan orang lain namenye mengumpat..kalau cerita x betul pasai orang lain namenye memfitnah..dua2 berdosa..

Allah pon x suke kite dedahkan keburukan diri sendiri..simpan je ape2 buruk korang..ade kebaikannya..

Peringatan kepada aku dan manusia seluruh dunia..


Isnin, 21 Februari 2011

Wajah cermin Hati..

Wajah cermin Hati..
kenapa aku cakap wajah cermin hati???...

gambar dari google..tq

Kerana wajah kite mempamerkan isi hati kite..baik hati kite maka baik yang wajah kite pamerkan..begitulah sebaliknya..

Walaupun kite tak boleh baca ape isi hati orang lain..tetapi kite boleh tengok wajah mereka..

Senang mendampingi orang yang baik hati..kerana hati mereka bersih dari sifat tak baik seperti dengki,ego,sombong dan lain2..

Sebaliknya berlaku kepada mereka yang busuk hati ..orang begitu xde orang pon nak kawan!!..

So,,marilah same2 cek diri kite..

kerana..

Wajah cermin Hati..  


Tips seterika baju..

Tips seterika baju bagi mengelakkan baju korang rosak..untuk seterika murah,standard je..seterika mahal2 aku xtau..xpenah beli..


gambar dari google..tq


Kadang2 seterika terlalu panas hingga baju yang di gosok cair..ni kes2 kain cam plastik tuh..cam kain tudung/selendang..maka terlekat la bende2 cair tuh kat seterika korang..

Kemudian..lain kalinya korang nak gosok baju lagi mesti terlekat jugak cebis2 bende yang dah hangit tuh kan..

Jadi tipsnya ialah korang on kan seterika dan biarkan sebentar ..lame pon xpe,,lagi bagus..kemudian korang test dulu..seterika dulu gune kain lain..kain pelikat contohnya..mesti dah ok dan xde kesan hangit tuh lagi..

Insyaallah..ok

Kebanyakan tips2 dalam blog aku adalah hasil pengalaman aku sendiri.. yang kurang ilmu ni.. 

Ahad, 20 Februari 2011

Tips menggunakan cerek elektrik..

Tips ni adalah untuk mengelakkan litar pintas yang mungkin boleh menyebabkan kebakaran..

gambar dari google..tq

Cerek letrik kene sambung 
direct terus kat plug utama..jangan sambung2 gune extension plug..


gambar dari google..tq


Extension plug ni gunenya nak sambung plug banyak2 kan.. tapi kalu korang gune cerek lektrik bersama alat letrik yang lain dalam 1 extension maka..extension korang tuh leh jadi cair..

'Overload' pasai cerek letrik gune letrik yang amat tinggi(bahasa aku)..dalam istilah Sarjana Muda Elektrik aku x tau la camne pasai aku x minat..haha

Pernah extension aku cair sebab nih..

So, take action..take care!!!

Sabtu, 19 Februari 2011

Tips makan buah-buahan

Kebiasaannya orang akan makan buah-buahan sebagai pencuci mulut kan..biasanya selepas makan yang berat2 seperti selepas makan nasi,.. dan sebagainya ..

gambar dari google..tq
x salah pun..tapi yang seeloknya dan sepatutnya ialah makan ketika sebelum makan nasi dan lain2nya..   

Tips ni aku dapat dari Dr Fazilah Kamsah..die datang bagi motivasi kat tempat aku..dah lame dah..kalau x silap aku,bagus untuk penghadaman kot katanya..

Amalkan la dan tengok perubahannya..insyaallah..
Kalau xcaye tanye la die..(^__^)..


Coklat comel-comel

Tadi baca Utusan Malaysia..terbaca pasal blog coklat..korang leh order or blajar cara2 buat coklat comel2 dari blog nih..



Ni link die..

Tips menjimatkan tenaga elektrik..

Bil elektirik mahal..tiap2 bulan kene bayar..x bayar kang kene potong plak ..klu kene potong camne nak tengok tv,gosok baju,masak nasi,basuh baju, nak pasang kipas pon x leh..

Dah sume bende gune elektrik..nasibbbb lerrrr..

gambar dari google..tq

Tips jimat elektrik ni mudah je..xde yang susah dalam blog aku ni kan,..hehe.,

Tipsnya ialah selepas aje korang abis gune barang elektrik tuh korang cabut la kepala plug die dari punca elektrik tuh..

Amalkan dan tengok perubahan bil letrik korang..

Insyaallah..

Jumaat, 18 Februari 2011

Tips menghadapi masalah

Tip menghadapi masalah ini mudah je!..Masalah memang perkara biasa  di dunia..kerana dunia memang macam tu..



Kita biasa alami kan..kalu ade masalah mesti cari duit..sume duit..xde duit problem la jawabnya..betul ke duit ni boleh settle problem??..

Contohnya xde duit.. pinjam duit untuk settle problem..problem memang la selesai..tapi duit tu tetap nak kene bayar kan..so masalah jugak nak bayar utang tuh..

Tips bile ade masalah ialah..korang solat 2 sunat rakaat..mintak tolong dari Allah..mudah je kan!..free je..xpayah bayar pon..Allah yang mengatur segalanya..Dia Maha Besar..kite cume perlu yakin je..

Kalu xcaye ..try la..

Insyaallah..


Khamis, 17 Februari 2011

Tips bagi gigi lebih cantik dan tersusun..mudah je..

Tips bagi gigi lebih cantik dan tersusun ni sesuai untuk korang yang mempunyai gigi yang x cantik dan jongang ckit..ini petua orang dulu2..

gambar dari google..tq

Amat2 mudah..x perlu jumpe pakar,operation dan sebagainya..
x perlu juga duit berguni2..

Ape yang perlu ialah kesabaran..Caranya ialah semasa korang tengah berak..semasa taik korang tengah keluar tuh..korang ketap la gigi tuh..mudah kan..

Amalkan..insyallah jadi..

Dari pengalaman aku ..Alhamdulillah..



 

Antara Lembu dan Manusia

Banyak bezanya lembu dan manusia..sekali tengok dah tau amat berbeza sekali..xtengok pon tau..^_^

Bela lembu dan tanam pokok(sayuran,buah-buahan)..yang mane kene buat pagar???..

Bagi aku,..pagar lembu la..sebab lembu suke merayau,..berak merata..ade tahi..pokok x camtu..diam je..

Tapi aku pelik betui la dengan sebilangan tuan2 lembu ..yang melepaskan lembu2 depa merata..xde pagar or kandang pun..

Orang yang buat kebun plak kene buat pagar!..sifat lembu ialah depa suke tido kat atas jalan raya..pasal malam2 jalan tuh masih lagi panas and sesuai untuk malam2 yang dingin..

Hasilnya..pagi2 maka banyaklah taik2 tersusun kat jalan tuh..and sape2 yang drive pasti xdapat elak langar aje taik itam tuh..

Pommm!!!..
gambar dari google..tq
Kepada sebilangan tuan2 lembu..ingatlah lembu bole lari..taik lembu sape nak cuci???..:(





Aku baru tahu..rupa-rupanya penny tu..

Aku baru tahu..rupe-rupenya...
Penny (1 sen), Nickel (5 sen), Dime (10 sen), Quarter (25 sen), Half dollar (50 sen)

gambar dari google..tq

Korang tau x ape ni???..ni la mata wang Amerika syarikat untuk duit sen mereka..Korang mesti penah tengok cite2 omputeh kan..mesti ada depa sebut2 penny,nickel,dime dan lain2 tu kan..

Tu lah die rupenye2..dah 27 tahun baru tau..Alhamdulillah..
Kalu nak full story baca kat cini..

best jugak artikel ni..
pasal nilai not Rm1 kt Malaysia..

Rabu, 16 Februari 2011

Arsenal lawan Barcelona..Champion League 2011

Arsenal lawan Barcelona..Dua kelab besar dan popular di dunia..bakal bertemu dan mengejar sebiji bola..ye sebiji je bola..bukan dua..bukan tiga..tapi sebiji bola..

Namun,...aku agak2 satu dunia tengok diorang kejar bola tuh..kelab famous la katakan..banyak woo star2..anyway support la ske ati korang..aku agak  Barcelona la menang.. 4-0 ..hehe

nak cek keputusan klik cini:
http://www.livescore.com/


Barisan kemungkinan Barcelona:
Szczesny
Eboue Djourou Koscielny Clichy
Song
Wilshere Fabregas
Walcott                      Nasri
Van Persie

Barisan kemungkinan Barcelona:

Messi Villa Pedro
iniesta Xavi
Busquets
Maxwell Abidal Pique Alves
Valdes

Jual tubuh..

Jual tubuh...Ape yang korang paham pasal jual tubuh???..ape yang aku paham,.serah tubuh mintak duit..macam jual  pisang goreng la..bagi pisang amik duit camtu la..

Tadi baca Harian Metro pasal gadis hamil 5 bulan jual tubuh..adoila, dah la hamil masih lagi jual tubuh..harga lebih kurang Rm30-Rm40..

Korang x rase murah ke tuh???..kenapa murah sangat eh..yang aku tahu harga tubuh amat mahal..spare part dalam mahal tu beb..jantung,buah pinggang,hati,limpa sume..tu x masuk harga maruah lagi tuh..

Tubuh kite ni x ternilai harganya..maruah lagi la..aku x paham betui la orang skrang ni..nk kate xde kije lain belambak lagi..setakat Rm30  tuh jual pisang goreng lagi untung agaknye..

gambar dari google..tq

Hmm..di mane nilai2 sosial kite yang tinggi ni ..???..kenapa,mengapa jadi begini..

Same2 lah kite doakan kite moga sume selamat dunia akhirat..amin


Selasa, 15 Februari 2011

Prinsip 90/10..bagus untuk semua

10% adalah perkara yang terjadi dalam hidup kite
90% adalah bagaimana kite menghadapinya.

Kite xde kuasa kawal yang 10% tuh..tapi kite buleh kontrol yang 90% tuh(bagaimana reaksi kite)

Contoh mudah, pagi2 breakfast dengan family,tibe2 anak tertumpahkan kopi kat baju(ni adalah 10% yang terjadi)..

gambar dari google..tq
Bagaimana reaksi kite(90% td)..Pertama: kite marah anak kite sebab tumpahkan kopi..anak trus nangis..kemudian gaduh dengan bini sebab letak cawan hujung meja..

kemudian kite p tukar baju..anak td masih nangis habiskan breakfast..lambat and tertinggal bas..kite plak kene anto..sebab dah lambat kite bawak laju..then kene saman..
sampai skolah anak x salam pun(merajuk)..sampai ofis dah lambat 20 minit..

baru prasan briefcase tertinggal kat umah..bile balik umah bini and anak x tegur kite dah ..kekeruhan hubungan degan family..korang nampak x betapa teruknya hidup hari tu..sumenye sebab reaksi korang yang marah tuh..

Kedua: kite x marah..tapi kite cakap"xpe2 cayang,,lain kali hati2 eh..".kite pon amik towel and tukar baju..kemudian tengok anak and habis makan and nek bus ..anak sempat lambai2 kat kite..then kite sampai awal kat pejabat..bos pun puji tengok semangat kite hari tu..

Korang nampak x ??.. dua senario yang berbeza,,permulaan yang sama tapi pengakhiran yang berbeza..sumenya hasil reaksi yang berbeza..kite yang kontrol 90% itu.. 

Fikir2 kan eh..kepada yang panas baran tu,,elok muhasabah diri..

 PRINSIP STHEPEN COVEY ni..tq

Tips untuk naikkan berat badan..mudah saje!

Tips kepada mereka yang ingin naikkan berat badan.. Mudah saje untuk jadi gemuk..

Caranya ialah dengan makan dengan kuantiti yang agak banyak secara istikhamah iaitu berterusan.



Antara jenis makanan yang sesuai ialah nasi,daging,telor,kueh-mueh, manakala air yang sesuai ialah air milo.

Nak lagi cepat korang makan nasi lauk daging untuk lunch dan dinner..sarapan nasi lemak..minum pagi,petang malam air milo..

Insyaallah dalam sebulan je naik mendadak la badan korang..Tetapi dah naik tu p la excercise or joging untuk mengurangkan kolestrol yang berbahaya tuh..

Agak2 badan dah ok and x kurus sangat ok la..
Sape2 yang berminat silakan mencuba..^___^  

Tips berjaya di Dunia dan Akhirat..

Salam Maulidurrasul..Semua orang pasti tahu nak berjaya di dunia dan akhirat pastinya kene beriman dan bertakwa.. ikut apa Allah suruh dan tinggal apa yang dilarang kan..

gambar dari google..tq

Senang je kan..ikut jela..susah ke nak ikut???..sume dah besar..dah leh pikir sendri kan..so LU PIKIR LA SENDRI!!!..

Ok selain yang atas tuh..cara nak menambah pahala yang paling senang..sambil goyang kaki pon buleh buat nih..dalam hati je pon buleh..Berzikir le..

Subhanallah..Alhamdulillah..Allahhuakbar..susah ke???..senang je kan..tiap mase pon leh .,,sambil drive ke..bawak moto ke..

Seterusnya selawat la ke atas junjungan besar nabi kite..
Muhammad S.A.W  

Tips ni untuk aku dan korang sume..Insyaallah..

Isnin, 14 Februari 2011

Rezeki: what you give..You get back..

What you give..You get back..If you dont give...You dont get..

Aku percaya rezeki adalah ibarat ayat kat atas tuh..dah banyak kali aku mengalaminya..

Pagi td perut aku sungguh lapar ..pukul 9 x sarapan lagi..pergi la kedai Jaafar beli 3 ketul roti Hawaian Bakers yang harganya 60 sen satu..

Jumpe plak anak murid..bagi die seketul..kire rezeki die la tuh..Then balik umah makan seketul..

Tibe2 ade hamba Allah bagi Nasi Goreng satu bekas polisteren tuh..Alhamdulillah..bagi seketul roti dapat Nasi Goreng..
nasi goreng cine

Korang nampak x??..What you give..You get back..

Jadi murah2kan la rezeki korang dengan cara nih..

Tips kuruskan badan..hilangkan buncit..

Ni adalah langkah yang paling mudah.com..amat2 mudah..x perlu excercise..x perlu makan pil kurus..x perlu masuk Biggers Looser ke ape ke..

Caranya ialah dengan mengurangkan separuh amaun/jumlah nasi yang korang makan sewaktu lunch/makan tengahhari..kalu nak lagi cepat kurus ..kurangkan pada setiap kali makan nasi tiap2 hari..
gambar dari google..tq

Korang xcaye korang try..yang pasti aku dah pernah berjaya!!!..dalam mase sebulan insyallah..kurus la korang..kalau setahun aku agak tinggal tulang je le..hehe..

Insyallah yang boroi/gendut/buncit pasti hilang..^__^

Hosni Mubarak

Hosni Mubarak..sape ni???..tipu la kalau korang xtau..aku agak die la orang yang paling femes di dunia skrang ni!!!..

Name2 star2 cam Messi,Cristiano Ronaldo,.Safiee Sali..Nor Shahrul Idlan Talaha pon tenggelam bile dengar name Hosni Mubarak..tu dia punye power name die..


Why3???..hehe..kenape femes sangat mamat tuh sampai hari2 kuor paper nih..aku pon xtau..dah tkdir kot..

Ni info pasai Hosni Mubarak..
* bekas juruterbang terlatih..
*pegawai tinggi tentera udara
*bekas presiden negara Mesir..
*kekayaan berjumlah +- 212 billion..

Korang leh bawak jet ke??..korang leh arah2 batalion tentera udara ke??..korang leh jd bos negara ke??..ade leh beli kelab Chelsea ke..

So jangan  jeles eh..Mubarak mampu wooo..haha

Dunia2..

Ahad, 13 Februari 2011

Share ilmu anda..

Kalau kite share ilmu yang kite ade..kite akan dapat banyak ilmu..kalau xcaye pikirkan cerita ini..

Aku ade sebiji epal..kau ade sebiji epal..kite tukar epal..kau masih ade sebiji epal..aku masih lagi ade sebiji epal..x bertambah kan..

Tapi kalau kite share ilmu..contohnye aku ajar kau buat blog..then kau ajar aku masak lemak cili api..masing2 akan ade 2 ilmu ni..nampak x???..ada paham??..
gambar dari google..tq

Jadi share2kan la ilmu yang ade untuk kembangkan lagi kite punye ilmu..


Antara tanggungjawab dan rilex2..

Betul la tu..aku akan cube menjadi lebih bertanggungjawab..selame ini memang aku rileks ..bukan x bertanggungjawab tapi slow2 and steady..pelan2 kayuh orang cakap..bukan aku cakap..

Bagi aku rileks ade 2 makne..

1.rileks goyang kaki x buat kerja
2.rilekskan pikiran..tenang2..sabo

Maksudnye bergantung kepada ayat and situasi..

Bile orang bagi tanggungjawab..kite buat la sehabis baik..biar tertunai segala tanggungjawab..baru orang puas hati..

Bile dah bertanggungjawab baru la senang nak tanggung and senang nak jawab kot..

gambar dari google..tq
Think positive..aku jenis yang slow2 catch up..walau x gempak tapi nampak ..asal ade alhamdulillah..low profile la ..hehe..

Dont worry..ill try to be as you want me to be.. (',')




Sabtu, 12 Februari 2011

Sedekahkan amalan korang..

Td aku p dengar tazkirah dari Kiai Haji Suhaili..dia cakap pasal sedekahkan amalan2 kita kepada orang2 yang dah mati contohnya ibubapa kita,datuknenek, and xkesah la sape2 pon..kerana orang yang dah mati x dapat beramal dah..
Jadi ape la salahnye kite tolong mereka.. kite niatkan dalam hati setiap ape yang kite buat tu untuk sedekahkan pahalanye kepada mereka yang dah mati..contohnya sedekah duit kat masjid ke,baca Quran ke,tolong orang ke..x rugi pon pahala kite..
gambar dari google..tq
Besok klu kite dah mati mesti nak anak2 kite pon buat cam tu jugak kan..so saje share ilmu..ilmu Allah yang bagi..kite sampaikan je..

Tips khatam Al-Quran dalam 30 hari..

Ini khusus untuk orang ISLAM..sape2 yang nk jadi bijak leh ikut tips ni!..korang tau kan bace Al-Quran banyak pahalanya..so aku nak bagi tau  macam mane nak khatam sebulan skali???..senang je..korang solat 5 waktu kan..so lepas tiap2 solat korang bace je 4.5 muka surat Al-Quran..cukup 30 hari Insyaallah khatam le..pasal Al-Quran tu ade 604 muke surat..klu xcaye p la cek tengok..


4.5 muke surat x 5 waktu solat x 30 hari = 604 muke surat  


klu korang nak khatam dalam mase 2 bulan ..bace la 2 muke surat sehari..Insyaallah..

gambar dari google..tq

sekadar berkongsi ilmu..klu silap sila la tegur ..

Tips untuk menghilangkan rasa pedas..

Korang sume mesti penah tergigit lada kan bile tengah makan..klu yg suke pedas2 xpe..yg xske??.. aku pasti korang sume mesti terus cari air and minum banyak2..sampai kembung perut..and aku rase xbagus macam tu..buat senak perut je!..

gambar dari google..tq
ni petua aku bile kes2 pedas2 ni..korang amik air (x kesah la air masak ke .air paip ke,.air sirap ke..asalkan halal) ..korang kemam je dlm mulut tuh selama 1 minit lebih kurang..klu nak lg power lg lame la kemang tuh..korang nk 1 hari pun buleh..hehe..ikut ske hati korang la..lepas tuh korang buang air kemam tuh..lendir2 pedas tuh insyaallah hilang..klu x hilang jgk..try lagi..

x caye try la..yang pasti aku dah byk kali try pasal aku xske pedas2... 

Kenyang dan Letih..

letih pasal jage budak..kenyang pasal makan banyak..hasilnya mungkin tdo nyenyak..

Letih + Kenyang = Tido Nyenyak

memang dah kelam dan gelap..tapi cerah di penghujung..

alhamdulillah..akhirnya berjaya juga aku pasang iklan dlm blog nih..1st timer doh..lambat pickup ..haha..
dah..jom tidoq..nite2