Jom Baca

Isnin, 28 Mac 2011

Kisah Pejabat POS

Jam 10.30 pagi..
Dalam Pejabat Pos..

gambar dari google..tq
Ramai orang beratur..
Sabar menunggu giliran..

Kawasan pedalaman..
Mana ade sistem tekan nombor..

Seterusnya giliran 3 remaja perempuan..
Sorang je yang nak berurusan..
2 lagi temankan je..

Gaya dan lagak seperti lepasan SPM..
Berbual rancak tak ingat dunia..

Tiba2 datang sorang wanita..
Umur dalam awal 30an..

Terus ke kaunter ..
Tak beratur pon..

Remaja tadi pon terus sound..
"Beratur la kak!!!"

Wanita tadi pon dalam lagak marah sound balik..
"Tak yah la sound2..tengok tuh baca sendiri!!!"
Sambil tunjuk notis kat depan..

Notis berbunyi..
Sesiapa yang ingin membeli setem sahaja terus ke kaunter dan tidak perlu beratur

Terdiam 3 remaja tadi..
Dalam gaya yang malu sendiri..

Kesimpulannya..

Fikir sebelum bertindak..
Jangan terus tembak..

Orang putih kate..
"Don't judge the book by its cover"..^__^

Ahad, 27 Mac 2011

Kisah nasi lauk kicap..

Hari Khamis.. 
Rewang ramai-ramai..

nasik lauk kicap..

Hari Jumaat.. 
Sambutan Maulidurrasul..

Menu hidangan..
Nasi beriani lauk daging lembu..

Sungguh enak dan lazat..
Hasil titik peluh semua orang..

Hari Jumaat..
Dapatlah bontrox wat balik rumah..

Balik solat Jumaat..
Makan nasik tuh..

Lauk lebih simpan..
Wat makan lain kali plak..

Pasal dah ngantok..
Tido je le..

Sebelum tido..
Simpan lauk daging tadi dalam peti..

Petang Sabtu..

Bangun tido..
Coz tido lagi ..

Selesai solat,mandi sume..
Perut dah lapo..

Masak nasik..
Bukak peti ais..

Kononnye nak panaskan lauk semalam..
Takde plak lauk tuh..

???????

Rupe-rupenye..

Letak atas peti ais..
Bukan dalam peti ais..

Lauk pon dah basi le..

Last2 makan nasik lauk kicap..
Cam kecik2 dulu..^__^

Khamis, 24 Mac 2011

Kisah SPM..


gambar dari google..tq

Ade lulus ..
Ade gagal..

Lulus ok..
Tak lulus pon ok..

Kalu lulus..insyaallah masok U..
Kalu tak lulus.. kompom tak masuk U..

SPM tuh on paper je..
Pekse kat Malaysia je..

Penting..
Tapi tak penting sangat..

Ade ke Quran cakap??..
Nak berjaya Dunia Akhirat ..
Kene lulus SPM..
Ade ke??..

Tak ade kot..
So,Dont be so upset..

Just berusaha..pasti berjaya..
Tunggu mase je..^__^


Selasa, 22 Mac 2011

Kisah umm ehhh dokk rokkk..


Jam 11 malam..

gambar dari google..tq

Seorang pemandu lori..
Pulang ke rumahnya..

Mengejutkan bini dia yang nyenyak tido..
" 'Yang' masak nasik..abang lapo" katanya..

Bini dia yang ngantok tuh pon..
"umm ehhh dokk rokkk" katanya..

Pemandu lori pon ..
Aku cerai mung!...

Esoknya..
Same2 p Pejabat Agama..
Kononnya nak rujuk balik..

Pesanan..
Lelaki..pikir dulu sebelum bertindak..
Wanita..jangan malas bertindak..
^__^

Jumaat, 11 Mac 2011

Kisah seorang hamba Allah..

Seorang hamba Allah..
Pinjam kereta kawannya..

gambar diedit..tq


Selesai urusan..
Tiba2 stereng keras tak leh gerak..
Hamba Allah dah cuak..
Baru nak pulangkan kereta..
Dah rosak plak..

Hamba Allah call tuan punya kereta..
Tuan nya pon tak tau pasai pa..
Dia suh p solat Asar dulu..
Buat yang wajib dulu..

Hamba Allah pon solat..
Terus zikir2 nak sedapkan hati..
Selesai solat..
Hamba Allah tenangkan diri..

Tibe2 jupe hamba Allah lain..
Mitak tolong hamba Allah tuh ..
Hamba Allah tuh tanya ..
Dah zikir ke belum..
Hamba Allah ni cakap dah..

Hamba Allah tuh pon p try start..
Tibe2 ok plak kereta tuh..
Alhamdulilah..

Allah penentu segalanya..^__^

..

Isnin, 7 Mac 2011

Berkat ke tak berkat???..

Berkat ke tak berkat???..

Dalam kerja..
Buat kerja kene ikhlas.. baru berkat..
Dah memang kerja kite..
Kene la buat..

Kalu mengelak dan malas nak buat..
Berkat ke tak berkat???..

gambar dari google..tq
Dalam kerja..
Kene ade sifat tanggungjawab..
Jangan suke elak2..
Klu tak..
Sapa nak tanggung..
Sapa nak jawab..

Berkat ke tak berkat???..

Buat kerja.. 
Dapat la gaji..
Tak buat kerja pon..
Dapat gaji ..

Berkat ke tak berkat???..

Dapat kerja.. kene kerja..
Buat slow2 tak pe..
Tak nak buat kerja..
Bagi alasan2 saje..
Nak buat ape..

Berkat ke tak berkat???..

Ingat le..gaji dapat..
Bagi makan laki/bini..anak2..
Klu gaji berkat..
Alhamdulillah..
Klu gaji tak berkat..
Sendiri pikiq lah..

Berkat ke tak berkat???..^__^


Sabtu, 5 Mac 2011

Kifarah kah...??

Hari ni kaki aku luka..
Sebab nak cepat kuor umah..
Terpijak plug 3 pin tuh..

Perghhhh!..sakit tui..
Tembus tapak kaki aku..
Berdarah..
Bengkok aku punye plug 3 pin..

Kaki sakit,,plug rosak..
Kifarah kah??..

gambar dari google..tq
Tau x padia kifarah..
Kifarah nih cam penghapusan dosa2 kat dunia neh..
So that kat akhirat nanti xla berat sangat dosa tuh..

Yeke??..ni aku dengar2 ustaz aku dulu ckp kot..
Insyaallah..

Jadi klu datang musibah ke ape2 yang x menyenangkan ke..sakit ke..ape2 ke..

Redha je..^__^

Cara nak konfiden naik kenderaan..

Senang je nak konfiden naik kenderaan..mudah je..baca la doa naik kenderaan..

Dulu aku baca Bismillah je..tapi sejak tau doa ni bertambah2 konfident jadinye..^__^

Mungkin ramai dah tau..xpela!..untuk yang baru tau amalkan eh..

Selamat memandu/menunggang..

Ni doa naik kenderaan..

dari google..tq

Khamis, 3 Mac 2011

DPLI 2011

DPLI 2011 

gambar dari google..tq

Permohonan kini telah dibuka..

Untuk maklumat lanjut sila ke sini..

Rabu, 2 Mac 2011

Jom bagi salam..

Jom bagi salam..
Sunah Nabi ni...dapat pahala tuu..
Bukan susah pon..



Riwayat Al-Bukhari dan Muslim

Hadith:
 
Daripada Anas r.a. bahawasanya ia berjalan di kalangan beberapa orang kanak-kanak lalu ia memberi salam kepada 
mereka dan katanya Nabi s.a.w. berbuat demikian.

Huraian Hadith:
 
1. Sunat memberi salam kepada sesama muslim tidak mengira darjat, pangkat dan peringkat orang yang diberi salam.

2. Memberi penghormatan kepada orang yang lebih rendah martabat dan pangkat tidak akan mengurangkan kemuliaan seseorang.

3. Umat Islam hendaklah sama-sama hormat menghormati antara satu sama lain dan mengamalkan sunnah Nabi s.a.w dengan memberi salam apabila bertemu walaupun terhadap kanak-kanak.


Sumber:JAKIM

Fikirkan..

kredit to iluvislam..

Selasa, 1 Mac 2011

Kenapa harus last minute??..

Kenapa harus last minute??..

gambar dari Utusan

Situasi:
Kaunter saman kelam kabut..
Sistem dalam talian tergendala..
Orang ramai menunggu giliran berjam2..

Korang agak2 kenapa situasi di atas tuh berlaku??..
Adakah salah kaunter..
Salah sistem salam talian ke..
Mestilah salah orang ramai..

Yang pergi bayar saman last minute tuh pasai pa..
Dah memang saman kene bayar..bayar awal or bayar last minute pon same gak!!!..
Duit korang tetap kene kuor gak!!!

Pelik kan ..dah kene tunggu berjam2..
Sapa suh p bayaq last minute..????^__^

Isnin, 28 Februari 2011

Tips manfaatkan setiap saat..

Manfaatkan setiap saat yang kita lalui..
Tiap2 orang dah diberi 24 jam sehari..
tak kurang tak lebih..


gambar dari google..tq

Ape korang buat dengan masa tuh..
Cam bese la kan..

Tido,mandi,solat,kerja,bersukan,makan,tengok tv,,,dan sebagainya..

Yang kat atas tuh sela masanya panjang..
Contohnya tido lebih kurang 8 jam,mandi 10 menet,bersukan 2 jam..

Sela masa yang saat2 tuh..korang buat ape???..

Meh kita same2 manfaatkan saat2 tuh ..
Caranye ...berzikir le..
dalam hati je..
bukan orang tau pun..

Subhanallah,Alhamdulillah,Allahuakhbar..

Mudah kan???..

Jom sama2 manfaatkan masa kita..selagi masih ade mase nih..^__^  

Ahad, 27 Februari 2011

Satu catatan menarik..

"Sehingga kita diadili di akhirat kita tidak boleh dengan angkuhnya merasa kita tidak berdosa dan orang lain yang berdosa. Allah s.w.t. sahaja yang mengetahui segala dosa yang dilakukan oleh sesiapa,"



Aku suke ayat kat atas tuh..betul ayat tuh kan..
Ayat tuh dari sini ..
manusia tetap manusia..
kita sume adalah manusia..

Allah s.w.t sahaja yang layak mengadili kite sume..
Bila kite tengok orang berbuat suatu benda yang salah..elok aje kite doakan kebaikannya..

Jangan terus mengadili dan menghukum ..
Sebab yang layak menghukum ialah..
Allah s.w.t..

Sabtu, 26 Februari 2011

Aku jumpe 1 blog best..korang sume patut singgah!!!..


Alhamdulillah..

Hari ni mase tengah blog walking jpe 1 blog best..info2 dalamnya amat bermanfaat ..



Sesiapa yang mencari ubat untuk hati..leh la ke sini dan sini..

Kredit to tuan punye blog..

Tq for sharing the things..^__^

Tips jika aircond kereta rosak ketika hujan..

Tips jika aircond kereta rosak ketika hujan..mudah je!..

Aircond memang penting ketika hujan..sebab kalau xde aircond..maka berkabuslah cermin depan kereta korang..x nampak la jawabnya..
main redah je le..

Tips untuk mengelakkan cermin depan tuh berkabus ialah ..korang amik beberapa titik syampu..xkire jenama apa pon..korang sapu2 dekat cermin depan tuh..

gambar dari google..tq
Insyaallah..terang benderang cermin korang..line clear..
try la klu xcaye..^__^

Kerja..nak apa sebenarnya??..

Kerja..nak apa sebenarnya??..
Kenapa korang kerja??..

Nak duit ke,harta,perhatian,pangkat ke,..kalau aku 
memang la kerja sebab nak duit dan harta..klu x camne nak makan,bayor bil air api sume..tapi kerja nak kena ikhlas la baru berkat..


Aku xtau la korang camne..tapi aku penah jumpe orang yang kerja semata2 nak kan perhatian dan pangkat..kononnye die la paling pandai buat kerja,rajin dan sebagainye..

Sampai boleh plak marah kawan die dpn bos cakap xbuat kerja ..padahal die and kawan die tu same level je pon ..and kawan die tu rileks je pasai bahagian die dah settle.. 

Ade jugak rupenye orang cam ni eh..nak ape sebenarnya???..apa yang korang dapat klu sikap macam tu..pelik betui la..
nak apa sebenarnya???..

Jumaat, 25 Februari 2011

Pilihanraya Dun Kerdau..

Pilihanraya Dun Kerdau..
Ape2 pun keputusan Pilihanraya Dun Kerdau nih..
Sumenye atas hampa sebagai rakyat yang mengundi ..



Pilihlah yang sewajarnye..

Sume yang mengundi dah besaq sume dah..pikiq la guna otak..
Jangan gune kpala lutut..
Kelak..hampa jugak yang merana..

Selamat mengundi noo..^__^

Siapa Muammar Ghadaffi..


Satu gambar seribu makna...Muammar Ghadaffi..



































Khamis, 24 Februari 2011

Seseorang yang aku kagumi..

PROF MADYA DR HARLINA HALIZAH SIRAJ @ RAMLI



Tadi petang baca Berita Harian..terbaca pasal Dr Harlina nih..kalu nak tau die sape korang leh klik link BH ni..

Aku respect betui kat dia nih..dia ni boleh dijadikan contoh kepada kita sume..

Ni antara yang aku suke pasal Dr Harlina..

Katanya..

"Akhlak juga menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor yang angkuh. Malang bagi pelajar yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester."

Katanya lagi..

"Jika benar gaji saya boleh mencecah puluhan atau ratusan ribu sebulan jika membuka klinik sendiri atau berkhidmat di hospital swasta, saya redakan dan menganggap ia sedekah."

Baginya, kesetiaan menabur bakti di universiti itu sesuai hadis Nabi Muhammad SAW
 mengenai tiga amalan yang akan berlanjutan pahala 
apabila meninggal dunia iaitu sedekah jariah, ilmu 
yang bermanfaat kepada orang lain serta anak soleh yang berdoa untuknya.

Saje aku share untuk kita sume..^__^


Cara nak tau berat anda ideal ke x..mudah je..

Cara nak tau berat badan korang ideal ke x..terlebih berat ke..terkurang ke..mudah je..kite gunekan indeks BMI(body mass index)..

gambar dari google..tq

Ni rumusnye,,
            


Bile korang dah kire indeks kat BMI tuh..korang bandingkan dengan nilai kat baawah nih..

BMI < 20 = Kurus

20< BMI< 25 = Ideal

25 < BMI< 30 = Gemuk

BMI > 30 = Terlalu gemuk/Obesiti

Dah tau korang dalam kelompok mane..baru leh nak tambah berat or kurangkan berat..

Mai la same2 jage badan..^__^